Vogelgriep bij kippen, Corona bij mensen.

Hier zie je een van mijn katten.

Gino, die hier beslist van plan is de vlieg te vangen heeft geduld. Heel veel geduld. Uiteindelijk haalt hij uit, mist, gelukkig. Jammer voor hem natuurlijk. Maar zelfs een vlieg kan ik moeilijk doodslaan. Al kan die behoorlijk vervelend zijn. Gino ziet hem alleen maar als een prooi.

Vandaag zijn er 36000 kippen gedood, die aan vogelgriep leden. Ik weet niet of ze deze besmettelijke ziekte allemaal hadden, maar ze mochten toch niet verder leven. Hun toch al korte leven is zo nog korter geworden. Tragisch. Ook wilde vogels kunnen het krijgen. En overbrengen. Hopelijk zijn de kippen in omringende bedrijven niet ziek. Ik vrees dat ze niet voldoende weerstand hadden en dat ze nu net als wij slachtoffer van een pandemie, onder vogels, gaan worden. De maatregelen lijken op die van ons. Isolatie, en hygiëne maatregelen. Aan corona zijn ook veel mensen overleden en ook zullen er waarschijnlijk nog meer dieren sterven aan vogelgriep, nu en in de toekomst. Ziet u de link?

Kippen die in grote getale worden gefokt, zijn kwetsbaar. Ze hebben weinig kans om immuun te worden voor ziektes. Ze zien geen daglicht en kunnen geen voedsel eten dat hun natuurlijke weerstand bevordert. En omdat ze dicht bij elkaar leven steken ze elkaar snel aan.

Wolf die op het moment in een hal met kippen werkt, als werknemer zogenaamd, maakt nare dingen mee. Hij moet opkomen voor de dieren waar mee gegooid wordt. Hij doet dat ook. Zijn vriend Gert, die kippen in een krat moet doen, waarna ze vervolgens naar hun laatste bestemming gaan, let goed op hoe anderen dat doen. Ze schrijven hun bevindingen op in hun rapport.
De jongens zijn erg begaan met dieren, vooral met kippen. Hoe dat zo is gekomen lees je in hoofdstuk 1 van de roman. Hun riskante undercover werk is spannend en het loopt zelfs uit op fysieke schade bij Wolf.

Ik hoop dat ik jullie een beetje nieuwsgierig heb gemaakt. Lees eens wat berichten terug, als je voor het eerst inlogt. Reageer gerust en vraag me maar...


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Vogelgriep bij kippen, Corona bij mensen.

Verkiezing beste boek van 2021, stem op Varkenslied

Verkiezing van het beste boek 2021

Lees Varkenslied, je vindt de roman in de bibliotheek

Stichting Melief heeft sinds kort de zorg voor een industrievarken, nummer 1693

Dit jaar: 7 miljoen minder dieren gegeten in Nederland